Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Батьківщина"
  • Секретар Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики

Абдуллін обіцяє заборонити призначати на державні посади тих, хто попередньо не позбувся власного бізнесу

На позачергових виборах 2014 року кандидат в народні депутати України від політичної партії «ВО «Батьківщина» Олександр Абдуллін пообіцяв заборонити призначати на державні посади тих, хто попередньо не позбувся власного бізнесу.
Не виконано
Сказано 18 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=149
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=149
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52247
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55998

Результат

Заборона для держслужбовців, мати свій бізнес, та займатись іншою оплачуваною діяльністю була прописана ще в першому варіанті закону про державну службу, та наявна і донині в нових редакціях закону. Батьківщині за майже 5 років своєї діяльності так і не вдалося впровадити нововведення на законодавчому рівні з приводу цього питання та заборонити призначати на державні посади тих, хто попередньо не позбувся власного бізнесу. Враховуючи сказане, обіцянка отримує статус «не виконано».

Наголосимо, що Радою минулого VII скликання було ухвалено проект закону №5113 «Про запобігання корупції». Відповідно до нього, особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

14 липня 2015 року вже в Раді VIII скликання було зареєстровано законопроект (№2343а), співавтором якого є член фракції Іван Крулько. Документ має запровадити жорсткі обмеження щодо отримання доходів не за основним місцем роботи для осіб, що обіймають політичні державні посади. Станом на травень 2019 року цей законопроект досі не розглядався в Раді.

В грудні 2015 року було прийнято новий законопроект про державну службу співавтором якого є Сергій Власенко. Що правда цей законопроект не вносить нічого нового з приводу заборони держслужбовцю вести бізнес.

Оскільки попередньо впроваджені законодавчі ініціативи не дали очікуваних результатів: значна частина українських держслужбовців, політиків наразі фактично живе за рахунок доходів від підприємницької діяльності, яку здійснюють належні їм юридичні особи.