Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Артюшенко пообіцяв домогтись здійснення реформи системи охорони здоров’я

На парламентських виборах 2014 року кандидат в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 75 Ігор Артюшенко пообіцяв реформувати систему охорони здоров’я. Медична допомога має бути якісною та доступною. Зникнення хабарів та поборів у лікувально-профілактичних закладах завдяки підвищенню заробітних плат медичним працівникам та подоланню корупції. Благодійні фонди в поліклініках та лікарнях мають бути виключно публічними та прозорими, щоб кожен пацієнт знав, на що саме витрачаються його кошти. Невідкладне питання – боротьба з алкоголізмом, наркоманією та ігорною залежністю в окрузі.
Виконано
Сказано 27 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12651
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12651
  • Лист народного депутата Ігоря Артюшенка від 14 серпня 2017 року
  • https://112.ua/politika/verhovnaya-rada-prinyala-medicinskuyu-reformu-416564.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=15101

Результат

Намагання уряду під керівництвом Арсенія Яценюка провести реформу в медичній сфері, окрім зареєстрованих законопроектів, не дало результатів. Кардинально впровадити медичні нововведення взявся і новий прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Так, за результатами наради, вже в жовтні 2016 року заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк презентував план проведення реформи медичної сфери на наступний рік. Зокрема, переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки. Трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я (поліклініки, амбулаторії, ЦПМСД). Також, у наступному році буде запущена підготовка до реформування госпітальної ланки системи охорони здоров’я, розширення автономії медичних закладів, їх переведення на глобальний бюджет та оплату за результат, спрощення доступу до фінансування та інвестицій. Депутат заявляв, що зникнення хабарів та поборів у лікувально-профілактичних закладах можна досягнути завдяки підвищенню заробітних плат медичним працівникам та подоланню корупції. Так, в державному бюджеті на 2017 рік вдалося закласти значне підвищення заробітної плати працівникам медичної сфери (збільшення на третину). Зарплата лікарів залежно від їхньої категорії буде коливатися в межах 3960-8475 гривень. Парламентарій підтримав вказаний законопроект.

В червні 2017-го парламент розглянув проекти законів, які впроваджують медичну реформу в Україні: №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» (прийнято за основу та підтримано нардепом) та 6329 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (відхилено та знято з розгляду). Після голосувань ми вирішили особисто поцікавитися у Ігоря Артюшенка яке його бачення медичної реформи, та чи підтримує він ініціативи міністерства охорони здоров'я. Як результат, отримали вичерпну відповідь – повна підтримка депутатом курсу теперішнього уряду, та обіцянку підтримати законопроекти в другому читанні.

В жовтні 2017 року Верховна Рада ухвалила медичну реформу – законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», котрий втілює першу ланку реформування. Відтепер держава буде оплачувати не лише надання первинної допомоги, але й подальше лікування пацієнтів, а ближче до кінця 2024 року зможе надавати і платні послуги в об'ємі не більше 20%. Заробітна плата лікарів також значно підвищується та з наступного року має складати не менше 18 400 гривень. Ігор Артюшенко підтримав вказаний законопроект.