Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції окупованих територій, нац. меншин і міжнаціональних відносин

Джемілєв запевнив, що Крим обов'язково повернеться до складу України

5 січня 2015 року народний депутат України, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв запевнив, що Крим обов'язково повернеться до складу України.
Не виконано
Сказано 5 січня 2015 р.

Джерело

  • http://censor.net.ua/news/319016/rf_stolknetsya_s_sereznymi_potryaseniyami_i_vynujdena_budet_vernut_krym_ukraine_djemilev
  • http://solydarnist.org/?p=100303
  • https://24tv.ua/utiski_prav_ukrayintsiv_v_oon_britaniya_zrobila_vazhlivu_zayavu_v_oon_n1191909
  • https://www.radiosvoboda.org/a/putin-pryjikhav-do-krymu/30104258.html
  • https://24tv.ua/utiski_prav_ukrayintsiv_v_oon_britaniya_zrobila_vazhlivu_zayavu_v_oon_n1191909
  • https://www.radiosvoboda.org/a/putin-pryjikhav-do-krymu/30104258.html
  • https://ua.krymr.com/a/news-5-rokiv-tomu-pochlas-rosiyska-aneksia-krymu/29780402.html

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано" тому, що станом на 2019 рік території Кримського півостріву лишаються анексованими РФ.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Деякий час в Україні не було законодавчо встановлена дата початку агресії Росії. Такою датою вважалося 27 березня 2014 року, коли Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід'ємними частинами, іншою датою вважалося 27 квітня 2014 року – день, коли набув чинності український закон «Про забезпечення прав і свобод на тимчасово окупованій території».

11 серпня 2019 року Міністерство закордонних справ України висловило «рішучий протест» у зв’язку з поїздкою президета Росії Володимира Путіна до анексованого Криму. У заяві МЗС України мовиться, що це був «чергове неузгоджене з українською стороною відвідання» у президентом Російської Федерації тимчасово окупованих територій України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

27 січня 2017 року народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив у інтерв’ю, що окупований Росією Крим неможливо повернути Україні за допомогою підвищення рівня життя в країні чи військовим шляхом. Він зазначив, що для цього необхідно збільшувати міжнародний тиск на країну-агресора через економічні санкції посилаючись на міжнародне право.