Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Балута обіцяє цивілізований демонтаж пам'ятника Леніну на площі Свободи

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута 28 вересня 2014 року заяиви, що облдержадміністрація має намір цивілізовано демонтувати пам'ятник Леніну на площа Свободи.
Виконано
Сказано 29 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.ukrinform.ua/ukr/news/ploshcha_svobodi_i_lenin_nesumisni___baluta_1976384
  • http://tvi.ua/new/2014/10/24/sud_pidtverdyv_zakonnist_znesennya_pamyatnyka_leninovi_v_kharkovi
  • http://espreso.tv/news/2014/10/25/sud_vyznav_zakonnym_znesennya_pamyatnyka_leninu_v_centri_kharkova
  • http://www.city.kharkov.ua/ru/news/zasidannya-sudu-schodo-nezakonnogo-demontazhu-pamyatnika-leninu-pereneseno-na-19-sichnya-26616.html
  • http://www.city.kharkov.ua/ru/news/zasidannya-sudu-schodo-nezakonnogo-demontazhu-pamyatnika-leninu-pereneseno-na-2-lyutogo-26731.html
  • http://www.city.kharkov.ua/ru/news/sud-zadovolniv-klopotannya-miskradi-u-spravi-z-nezakonnogo-znesennya-pamyatnika-leninu-26885.html
  • http://www.president.gov.ua/documents/18814.html
  • http://atn.ua/obshchestvo/komu-prinadlezhal-lenin-spory-gorsoveta-i-hoga-o-snose-pamyatnika-prodolzhayutsya

Результат

28 вересня під час кількатисячного мітингу в центрі Харкова на площі Свободи активісти намагалися звалили пам`ятник Леніну з постаменту. Ввечері цього ж дня голова Харківської ОДА Ігор Балута видав розпорядження про вилучення даного пам’ятника з реєстру пам’яток та демонтаж монумента, про що повідомив на брифінгу. Після брифінгу активісти з другої спроби звалили пам’ятник Леніну.

24 жовтня 2014 року Харківський окружний адміністративний суд підтвердив законність знесення пам'ятника Ленінові в Харкові.

2 лютого 2015 року Харківський апеляційний адміністративний суд , на засіданні щодо незаконного демонтажу пам'ятника Леніну на пл. Свободи, постановив, що Харківська облдержадміністрація повинна пред'явити документи, які свідчать про те, що пам'ятник Леніну на момент знесення втратив предмет охорони. Представники ХОДА не змогли аргументувати законність і обґрунтованість видачі розпорядження головою облдержадміністраціі про демонтаж пам'ятника Леніну, а також не змогли обґрунтувати залучення до зносу підрозділів облдержадміністрації. Наступне засідання відбудеться 5 березня 2015 року.

3 лютого 2015 року Указом Президента України Петра Порошенка №55/2015 Ігорь Балута був звільнений з посади голови Харківської обласної державної адміністрації.