Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Києва
  • Голова Київської міської державної адміністрації

Кличко пообіцяв залучити інвесторів до будівництва заводів з переробки сміття

Мер Києва Віталій Кличко 9 липня 2014 року представив "Програму першочергових кроків Київського міського голови", в якій окреслив 5 пріоритетів та першочергові заходи по кожному з них. Одним із кроків є залучення інвесторів до будівництва заводів з переробки сміття.
Не виконано
Сказано 9 липня 2014 р.

Джерело

  • http://forbes.ua/ua/news/1374643-klichko-prezentuvav-programu-pershochergovih-krokiv-na-posadi-mera
  • Лист начальника управління інформаційного забезпечення КМДА К.Баранової
  • http://regionnews.net/ua/03/04/2017/13:02:45
  • Листа керівника апарату КМДА В. Бондаренка
  • Лист керівника апарату КМДА В. Бондаренка
  • https://www.44.ua/news/1641392
  • Лист КМДА ві 21 червня 2019 року
  • Лист КМДА ві 21 червня 2019 року
  • Лист КМДА від 24 червня 2020 року
  • Лист КМДА від 24 червня 2020 року

Результат

Станом на 24 червня 2020 року заводи з механіко-біологічної переробки відходів у місті Києві не побудовано. За 5 років на посаді мера Києва Віталій Кличко так і не виконав свою обіцянку, яку він заявляв як першочергову. Нагадаємо перебіг подій:

За інформацією КМДА від 5 лютого 2015 року, Київська міська державна адміністрація плідно співпрацює з Київською обласною державною адміністрацією у частині перспективного будівництва сміттєпереробних та сміттєсортувальних комплексів на території Київської області. Для охоплення сміттєпереробкою усіх районів області та врахування оптимальних шляхів перевезення відходів з території Києва і Київської області планується будівництво від чотирьох до восьми сміттєпереробних заводів для Київського регіону потужністю по 200,0 тис. тонн кожний. Крім того, Департаментом житлово-комунальної інфраструктури спільно з Київським інвестиційним агентством та Робочою групою з комплексного опрацювання інвестиційних проектів будівництва енергетичних сортувально-переробних комплексів з переробки твердих побутових відходів (ТПВ) у м. Києві, створеною постійною комісією Київради з питань екологічної політики, розглядаються пропозиції потенційних інвесторів щодо можливості будівництва сміттєпереробних комплексів (заводів) на території міста Києва.

Станом на 4 грудня 2016 року, міська влада активно працює над створенням єдиної стратегії поводження з побутовими відходами, яка дасть змогу залучити інвестиційні кошти. Проект концепції поводження з твердими побутовими відходами має за пріоритет орієнтацію на значне зменшення захоронення твердих побутових відходів на полігонах. Зокрема, передбачено модернізацію існуючого сміттєспалювального заводу «Енергія», будівництво сміттєпереробного центру «Південь», будівництво перевалочної станції «Північ» у Святошинському районі. Ці заходи дозволять знизити обсяг захоронення на 48%. Концепцію планується впровадити до 2019 року. У наступному році планується провести конкурс серед потенційних інвесторів з реалізації проектів переробки відходів в рамках розробленої концепції.

Відповідно до листа виконавчого органу КМДА від 27 липня 2016 року, за наявною в КП «Київкомунсервіс» інформацією на сьогодні триває процес підготовки до проведення конкурсу серед потенційних інвесторів з реалізації проектів переробки побутових відходів. На даний момент сформована конкурсна документація та проводиться підготовка до проведення конкурсу на вивезення ТПВ.

4 травня 2017 року заступник міського голови Києва Петро Пантелєєв повідомив, що Київ завершив роботу над концепцією поводження з відходами по місту. Влада відмовилась від будівництва сміттєспалювальних заводів, віддавши перевагу механіко-біологічный переробці. На сьогоднішній день розпочато проектування одного з таких заводів в столиці. Також планується будівництво подібних сміттєпереробних комплексів під Києвом - в північному і південному напрямках. Планується побудувати 4-5 таких комплексів. Йдеться про перспективу 2-3 років.

21 червня 2019 року у КМДА нам розповіли, що у 2017-2018 роках Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не передбачалися кошти на виконання робіт з проектування будівництва заводу(-ів) з механіко-біологічною переробкою твердих побутових відходів.

Станом на червень 2020 року над вирішенням питання будівництва сміттєпереробного заводу (комплексу) місто працює за двома напрямками. Перший – будівництво сміттєпереробного комплексу силами підприємств сфери поводження з відходами, зокрема ПрАТ «Київспецтранс», часткою якого володіє місто. Другий – будівництво за кошти міського бюджету на визначених ділянках, віддалених від житлової забудови та найзручніших із екологічних і соціальних міркувань. Наразі місто розробляє План управління відходами в місті Києві до 2030 року, який буде спрямований на забезпечення сталого управління відходами в місті, виходячи з оцінки поточного стану сфери управління відходами.