Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Порошенко пообіцяв встановити публічний контроль за призначенням і діяльністю суддів

У своїй програмі на виборах Президента України 2014 року кандидат на посаду глави держави Петро Порошенко пообіцяв встановити публічний контроль за призначенням і діяльністю суддів.
Виконано
Сказано 30 березня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2014/WP009?PT021F01=134&PT001F01=702
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1402-19
  • https://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1798-19

Результат

В рамках судової реформи було створено Вищу кваліфікаційну комісію суддів України. Статус комісії визначається Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року. Комісія відповідальна за формування суддівського корпусу, переведення суддів, забезпечення їх належного кваліфікаційного рівня.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України зобов’язана забезпечувати прозорість відбіркового та кваліфікаційного іспитів. На кожному з цих етапів та під час перевірки робіт можуть бути присутніми представники засобів масової інформації, громадських об’єднань, судді, адвокати, представники органів суддівського самоврядування, а також кожний кандидат на посаду судді, який брав участь у складенні відповідного іспиту (!).

Закон України «Про Вищу раду правосуддя» набув чинності 5 січня 2017 року. Цей державний орган було створено для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Враховуючи те, що публічний контроль за призначенням і діяльністю суддів встановлено, програмній обіцянці присвоєно статус «виконано».