Після сотень постраждалих виявилось, що Захарченко завжди був за мир

Читать на русском

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко обіцяє припинити будь-яке переслідування учасників протестів і забезпечити відсутність силових дій з боку міліції проти людей на Майдані Незалежності, якщо протестувальники залишать небезпечну зону на стику з міліцейським кордоном на вул. Грушевського.

Про це сказано в заяві міністра, опублікованій на офіційному сайті МВС.

«Якщо присутні на вул. Грушевського приймуть цю пропозицію та покинуть небезпечну територію, органи внутрішніх справ не здійснюватимуть жодних заходів щодо переслідування цих людей. Крім того, гарантую, що міліція не вживатиме силових дій щодо звільнення Майдану Незалежності», - зазначається в заяві.

Захарченко також додав, що завжди виступав за мирне врегулювання ситуації, і звернувся до своїх колег з закликом не реагувати на дрібні провокації.

У свою чергу в опублікованій на сайті ГПУ заяві Генеральної прокуратури з цього приводу зазначається, що якщо радикально налаштовані протестувальники припинять «насильницькі дії, підпали, погроми, опір правоохоронним органам та звільнять вулицю Грушевського», то прокуратура клопотатиме про зміну запобіжного заходу на більш м’яку для вже заарештованих осіб, а до тих, кому запобіжний захід ще не обраний, арешт застосовуватись не буде.

За останньою інформацією ГПУ, правоохоронними органами за участь і «організацію» масових заворушень на вул. Грушевського затримано 71 особу, з яких 36 було арештовано.

Нагадаємо, вчора ввечері лідери опозиції Віталій Кличко, Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк, повернувшись із зустрічі з Президентом Віктором Януковичем, повідомили, що єдине питання, щодо якого їм вдалося домовитися з владою – це незастосування сили міліцією і звільнення арештованих активістів у відповідь на тимчасове перемир’я від протестуючих. 

Більшість осіб на вул. Грушевського та на Майдані залишилися незадоволеними таких ходом переговорів і готові в будь-який час повернутися до активних дій.

В ході сутичок активістів і міліції, за інформацією МВС, постраждали понад 280 спецпризначенців, хоча жодного повідомлення про тяжкі травми представників силових структур в ЗМІ не було. 

З боку протестувальників кількість постраждалих постійно зростає і йде на сотні, кожного дня з’являються повідомлення про десятки сильно побитих людей. Офіційно ідентифіковані двоє загиблих протестувальників, в ЗМІ також повідомлялося про смерть ще як мінімум 3 осіб.

Як відомо, низка народних депутатів давали обіцянки, що міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка буде відправлено у відставку.

Народний депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль 14 грудня 2013 року навіть заявив, що опозиціонери забезпечать розгляд справи проти Віталія Захарченка у кримінальному суді в Гаазі, якщо того не покарають за розгін Майдану в ніч 30 листопада.

Народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Сабій 8 січня 2014 року заявив, що опозиція вимагатиме звільнення Віктора Пшонки із посади генпрокурора за порушення трудового законодавства.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: