Через нестачу коштів від лікування відмовляється кожен шостий українець

Читать на русском

Нестачу коштів у державному та міських бюджетах люди заповнюють самі – купівлею медикаментів на місцях.

Про це на прес-конференції в Голос.UA заявив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

«Кожен шостий пацієнт відмовляється від лікування через відсутність грошей. На таблетки громадяни витрачають 40 мільярдів гривень на рік. Також близько 10 мільярдів витрачаються на різні технічні медичні процедури – флюорографія тощо. Пацієнти приходять в лікарню, як у церкву – поговорити з лікарем. А за все платять самі», - заявив Сердюк.

В свою чергу, народний депутат від КПУ Ірина Спіріна заявила, що в державному бюджеті на 2014 рік не вистачає 130 млрд гривень для забезпечення медичної сфери.

«Але ми (фракція КПУ у Верховній Раді – ред.) проголосували за бюджет, тому що не можемо лишити бюджет без грошей», - додала Спіріна.

Сердюк розповів, що українським пацієнтам в найближчий час «стане ще гірше».

«Методом молотка й цвяха руйнується одна з кращих систем (система Семашка – ред.). З 15 колоноскопів у Києві працюють лише 3. Не вистачає трудових кадрів. Так, у Києвіпрацюють 8 лікарів, яким по 90 років. Лікарі, яким до 45 років, намагаються виїжджати за кордон. Аналіз Ради Європи з охорони здоров’я в Україні буде дуже поганий», - підсумував Сердюк.

Нагадаємо, що Раїса Богатирьова, міністр охорони здоров'я, 14 травня 2013 року запевнила, що до кінця року реформуванням первинної ланки медичної допомоги будуть охоплені всі регіони України.

16 січня лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив, що опозиція буде ініціювати референдум про недовіру Президенту Віктору Януковичу, спікеру Володимиру Рибаку та ВРУ у разі, якщо вони підпишуть закони, прийняті цього дня, в тому числі – бюджет України на 2014 рік.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: