Примірка трону: обіцянки щодо президентської кампанії-2015

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовано низку обіцянок українських політиків щодо їх участі/неучасті в президентських виборах 2015 року або підтримки ними іншого кандидата.

Не брати участі в президентських виборах як кандидат обіцяв один з головних ньюсмейкерів цих днів, побитий недавно своїми колишніми підлеглими Юрій Луценко. Крім цього, Луценко дав обіцянку підтримати на майбутніх виборах інших опозиціонерів, правда, не уточнивши, кого саме.

Підтримати іншого кандидата в президенти, навіть конкретизувавши якого - Арсенія Яценюка - обіцяв ще в липні минулого року Анатолій Гриценко. У той же час, враховуючи черговий розбрат між Гриценком і Яценюком, який виник днями, не факт, що ця обіцянка буде актуальною до президентських виборів - за час, що залишився ці двоє ще встигнуть не раз побити горщики один з одним, як, втім, і помиритися.

Цікаво, що сам Яценюк у серпні 2013 року мав необережність пообіцяти, що кандидатом від партії «Батьківщина» на президентських виборах 2015-го року буде Юлія Тимошенко. Правда, навряд чи сам Яценюк сприймає таку свою обіцянку всерйоз, особливо враховуючи незмінність становища Тимошенко за цей час і необхідність подальшої юридичної реабілітації її як засудженої.

Позбавити виборчий список від своїх прізвищ обіцяли також лідер «Народної партії» Володимир Литвин та екс-регіонал Інна Богословська, яка після розгону Майдану в ніч на 30 листопада різко поміняла свій політичний вектор в бік опозиції. Втім, навіть у разі участі у виборах вищевказані політики не мали б реальних шансів на перемогу.

Навпаки - про свій твердий намір брати участь у виборах як кандидат в президенти заявив лідер партії УДАР Віталій Кличко. Більше того, боксер, використовуючи метафори зі своєї спортивної кар'єри, пообіцяв «нокаутувати» на виборах свого майбутнього суперника і нинішнього Президента Віктора Януковича.

Окремо варто зупинитися на обіцянках опозиційних політиків про висунення на виборах єдиного кандидата: у системі «Слово і діло» зафіксовано 7 таких заяв, одну з яких вже зараз можна вважати невиконаною. Згаданий Луценко 15 квітня 2013 року запевнив, що опозиція визначиться з єдиним кандидатом для участі в президентських виборах до кінця року, але, як відомо, цього не сталося.

При цьому Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що єдиний кандидат від опозиції визначиться вже в другому турі президентських виборів за результатами першого туру, у той час як Віталій Кличко наполягає на висуненні єдиного кандидата вже в першому турі.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: