Інфляції не було, нема і не буде, навіть якщо б і хотілося?

Читать на русском

Поки громадяни спостерігають за зростанням цифр на цінниках у магазинах, уряд не може визначитися, інфляція чи дефляція спостерігається в країні і до чого потрібно прагнути.

У системі «Слово і діло» зафіксовано низку обіцянок вищих посадових осіб країни щодо рівня інфляції в найближчий період.

Так, 19 листопада 2013 року глава Національного банку Ігор Соркін повідомив, що в 2014 році інфляція не перевищить середньострокової цілі, визначеної в основних напрямках грошово-кредитної політики, і буде помірною.

Водночас, згідно з версією офіційної статистики, в 2013 році уряду не вдалося відійти від дефляції, хоча у нього і були відповідні плани. Так, ще на початку минулого року, 19 січня 2013 року, прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв, що протягом року КМУ ліквідує дефляцію і витримає показник інфляції на рівні 3-4%.

Сам Азаров свого часу визнав, що дефляція в даному випадку викликана виключно жорсткою монетарною політикою Кабміну: «Дефляція нас, безумовно, не радує. Буде вжито низку заходів, які нам дозволять відмовитися від жорсткої монетарної політики, і перейти до помірної інфляції, зумовленої нормальним економічним розвитком».

Ще в 2010 році проектом «Слово і діло» було зафіксовано зобов'язання Президента Віктора Януковича щодо досягнення рівня інфляції в 5-6% до 2014 року - ця ціль була, зокрема, закріплена у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки. Таким чином, якби уряд і зараз сприймав це завдання як актуальне, то для досягнення такого рівня інфляції її потрібно було б вже не знижувати, а підвищувати.

Крім того, виходить, що завдяки «ефективним» діям уряду свою актуальність втратила ще одна внесена в систему «Слово і діло» обіцянка, яка належить народному депутату від Партії регіонів Вадиму Колесніченку: у 2010-му році він обіцяв знизити рівень інфляції до 6% в 2015 році, але при існуючих показниках для досягнення такого рівня її доведеться, знову-таки, підвищити.

Також у системі зафіксовано три виконаних обіцянки Сергія Арбузова, які він дав, ще будучи головою НБУ: у червні 2011 року він заявив, що сплесків інфляції не буде, у вересні того ж року він спрогнозував, що інфляція в 2011 році не перевищить 9%, а в листопаді 2011-го він вже спрогнозував інфляцію на кінець року в 7,5%. Як виявилося, в реальності показники інфляції наприкінці 2011 року виглядали ще більш оптимістично - вона становила 4,6%.

У той же час, незважаючи на офіційну відсутність інфляції в Україні протягом 2013 року, в минулому році ціни на деякі товари продовольчого кошика зросли в 2-3 рази, в першу чергу це стосується овочів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: