Боргову кабалу перед РФ влада закріпить ще $6 млрд. на енергетику?

Читать на русском

Досягнуті з Російською Федерацією домовленості дають можливість отримати від російських комерційних банків кредити на суму близько $6 млрд. на розвиток вітчизняної атомної енергетики.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку з посиланням на урядового уповноваженого з питань співробітництва з РФ, СНД, Євразійським економічним співтовариством та іншими регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна.

«(Україно-російська міждержавна) комісія дала доручення урядам двох країн вжити невідкладних заходів, які будуть сприяти зростанню обсягів інвестицій в 2014 році. І одна з основних галузей - ядерна енергетика. Зокрема, пропонується продовжити заходи з організації в Україні виробництва ядерного палива для реакторів ВВР-1000, також підготувати пропозиції щодо спорудження 3 і 4 енергоблоків Хмельницької АЕС», - повідомив Мунтіян.

Крім того, зі слів урядового уповноваженого, домовленості, досягнуті на засіданні комісії, дають можливість залучити інвестиції в такі об’єкти, як Канівська ГАЕС, Каховська ГЕС, Дністровська ГАЕС, Новокостянтинівське родовище уранових руд, Ташлицька ГАЕС, Південно-Українська АЕС, завод з виробництва ядерного палива за російськими технологіями.

Мунтіян також акцентував увагу на важливості підписаної Міжурядової угоди про обмін інформацією у сфері ядерної та радіаційної безпеки та оперативне оповіщення про ядерну аварію.

Нагадаємо, в жовтні 2012 року прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що до 2015 року в Україні збудують два нових ядерних реактори.

19 березня 2013 року міністр енергетики Едуард Ставицький повідомив, що завод з виробництва ядерного палива в селищі Смоліне Кіровоградської обл. буде введено в експлуатацію в 2015 році.

25 грудня 2013 року Азаров заявив, що за рахунок отриманого від РФ кредиту в 15 млрд. дол. поточні проблеми вирішуватися не будуть, однак вже 27 грудня, через два дні після цієї заяви, він визнав, що  перший транш російського кредиту був витрачений на соціальні виплати.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: