Влада забула про свої обіцянки реформувати «Нафтогаз»

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовані обіцянки Президента Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова і віце-прем'єра Юрія Бойка щодо реформування НАК «Нафтогаз України», які станом на 8 січня 2014 року або були провалені, або продовжують чекати свого виконання.

Так, майже рік тому, 24 січня 2013 року, Президент Віктор Янукович заявив про заплановані демонополізацію «Нафтогазу» і поділ НАК на кілька підприємств. Тоді Янукович висловив думку, що такий крок дозволить залучити додаткові інвестиції в розвиток української ГТС.

Трохи пізніше, 1 березня 2013 року, віце-прем'єр Юрій Бойко пообіцяв, що НАК «Нафтогаз» буде реформована найближчим часом. Зокрема, на ток-шоу «Шустер live» він оголосив, що «вже виграно тендер, скоро будуть конкретні пропозиції від аудитора».

Варто зазначити, що Бойко і раніше відзначився кількома заявами щодо подальшої долі «Нафтогазу», які незмінно залишалися невиконаними. Наприклад, у квітні 2011-го Бойко, тоді ще будучи міністром енергетики та вугільної промисловості, анонсував продаж 25% акцій НАК, за які планувалося виручити 5-6 млрд. дол.

Дещо пізніше, у вересні 2011 року, Бойко пообіцяв, що реформування «Нафтогазу України» буде завершено до кінця 2011 року з тим, щоб уже в 2012 році почати залучення інвестицій у його дочірні компанії. Як ми розуміємо, дану обіцянку було провалено.

Не впорався зі своєю обіцянкою і прем'єр Микола Азаров: у травні 2011 року глава уряду взяв на себе зобов'язання протягом літа того ж року завершити розробку проекту реструктуризації НАК «Нафтогаз України». Але судячи з того, що вже по закінченні літа, 2 вересня 2011 року, Азарову було дане відповідне доручення Президента з ідентичним завданням, літо прем'єр провів менш продуктивно, ніж планував.

У вересні 2011 року Азаров взагалі декларував ліквідацію «Нафтогазу» і припинення господарської діяльності НАК, але ця заява також поки не отримала свого практичного втілення.

Нагадаємо, 16 вересня 2013 року Верховна Рада відклала розгляд законопроекту, який передбачав реформування «Нафтогазу України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: