Борги України: загроза повторити участь Греції чи надія на кредиторів

Читать на русском

За результатами зустрічі у Вашингтоні, Україна не згодна з низкою пропозицій комітету кредиторів.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на forbes.ua

«Радники цього комітету передали українській стороні документ, що описує деякі принципи реструктуризації. Україна не згодна на деякі з цих принципів», - зазначається в документі.

Як повідомляється в документі, в даний час консультації з вказаним комітетом ведуться на рівні радників.Мінфін уточнює, що комітет, який складається з п'яти кредиторів, залучив радниками компанії Blackstone and Weil Gotshal.

«Переговори з кредиторами пройдуть у квітні і травні. Переговори будуть спрямовані на досягнення цілей МВФ: для суверенних зобов'язань і зобов'язань з держгарантією - цілей 1-3, для державних компаній - тільки цілі 1», - зазначенов презентації.

Так, згідно з програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень повинні забезпечити виконання Україною трьох цілей: перша - економія на зовнішніх платежах за боргами держави і гарантованих державою і суб'єктів держсектора на суму приблизно 15,3 млрд доларів за період реалізації програми МВФ; друга - забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище 71% ВВП; третя - підтримка загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП в 2019-2025 роках.

Водночас, Міністр фінансів Наталія Яресько  повідомила, що країна закликає кредиторів до якнайшвидшого досягнення угоди про реструктуризацію, щоб  уникнути негативного досвіду Греції та Аргентини.

Ми не будемо повторювати помилок Греції та Аргентини. Реструктуризація заборгованості є неминучою і не може бути відкладена», - заявила Яресько у Вашингтоні.

Діалог з позичальниками, які володіють зобов’язаннями країни на 10 мільярдів доларів – про реструктуризацію зовнішнього держборгу – почався у середині березня. Тоді Міжнародний валютний фонд затвердив 4-річну програму фінансування України – обсягом у 17 з половиною мільярдів доларів.

Крім того, дослідження у 59 країнах світу визначило, які з них найбільше постраждали від кризи в Європі та яким загрожує фінансовий крах. Очолили рейтинг країн, яким найближчим часом може загрожувати дефолт, Греція та Аргентина. Україна на 4-му місці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: