Формулу «бери або плати» для «Нафтогазу» можуть остаточно скасувати

Читать на русском

У Москві готові надалі не застосовувати принцип «бери або плати» для «Нафтогазу», але попереджають, що ці кошти враховуватимуть під час розглядів в Арбітражному суді в Стокгольмі.

Про це повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак, передає «Слово і Діло», посилаючись на «Дзеркало Тижня».

Тридцять першого березня закінчився термін дії так званого «зимового пакета» домовленостей щодо поставок російського газу в Україну, підписаного за посередництва Єврокомісії, який був чинним з 1 листопада минулого року. Упродовж цих п'яти місяців Україна купила у Росії 2,675 мільярда кубометрів газу. За розрахунками, «Нафтогаз» міг заплатити «Газпрому» за цей обсяг 905,499 мільйонів доларів.

Нагадаємо, «Газпром» і «Нафтогаз» 1 квітня підписали додаткову угоду щодо поставок газу в Україну у другому кварталі на умовах, аналогічних «зимовому пакету».

«У другому кварталі штрафи до «Нафтогазу» за недобір газу за формулою «бери або плати» не застосовувалися, але ці кошти в подальшому будуть враховуватися в Стокгольмському арбітражі. Незастосування формули «бери або плати» може продовжитися на третій і четвертий квартали 2015 року», – повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Нагадаємо, що фактична ціна російського газу для України в другому кварталі, з урахуванням знижки в 100 доларів, становить 247,18 долара за тисячу кубометрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: