На чому спекулювали політики цього тижня? Підбірка «СіД» за 6.04-10.04

Читать на русском

Лейтмотивом заяв українських політиків цього тижня безперечно стала боротьба з корупцією, якій вдалося відтіснити на другий план навіть питання національної безпеки та підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і яка, схоже, посилила розкол у парламентській коаліції.

На чому найбільше піарилися вітчизняні політики цього тижня, дослідило «Слово і Діло».

Більшість заяв політичної сили «Народний фронт» пролунала з вуст її лідера Арсенія Яценюка. Прем'єр був традиційно рішучим у свої риториці, серед найбільш популярних, якщо не сказати «популістських», заяв Яценюка – його слова про зближення України з НАТО та співпраця українських силовиків з альянсом за програмою «Партнерство заради миру».

Крім того, ще однією ключовою темою тижня у заявах українського прем'єра стала сфера житлово-комунального господарства: йдеться про обіцяне поліпшення якості надання послуг та грошову компенсацію на енергоефективність. Продовження кадрової політики уряду останніх тижнів простежується в його заяві про скасування конкурсу на заміщення посади керівника «Укрспирту».

Крім прем'єра, у топі цього інформаційного тижня був і Антон Геращенко, що взявся активно захищати уряд, який окремі парламентарі запідозрили в корупції.

«Блок Петра Порошенка» «відзначився» цього разу тим, що заяви політичної сили дещо розходились із загальною риторикою дій Президента. Доки Порошенко був зайнятий підняттям національної самосвідомості (а заодно – і рейтингу власної політичної сили) у вигляді надання ОСББ статусу неприбуткових організацій чи запуску Суспільного мовлення, представники його партії активно займалися антипіаром інших політсил.

Так, за активної участі нардепа Капліна в ГПУ таки почали вивчати фінансові порушення в Кабінеті міністрів Арсенія Яценюка, а Юрій Луценко звинуватив «посадовців» тіньового уряду «Опоблоку» у діяльності на користь інтересів Росії. У той же час інший представник «БПП», Микола Томенко заговорив про необхідність провести загальні збори коаліції, оскільки, за його словами «якщо один член коаліції виступає і говорить, що у складі коаліції є фракція, яка працює за гроші Путіна, то це ненормальна історія».

Про те, що в коаліції є проблеми, свідчить і поведінка лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Незадоволена станом виконання коаліційної угоди, вона заявила про необхідність ініціювати «розбір польотів» на рівні керівників фракцій. Крім того, Тимошенко не вірить в обґрунтованість встановлених Кабміном тарифів на ЖКП та доцільність імпорту електроенергії з Росії.

Нелегке завдання мирити коаліцію вочевидь ляже на плечі «радикала» Олега Ляшка: таке неочікуване амплуа у лідера «РПЛ» з'явилося після обрання його координатором парламентської коаліції. Втім, Ляшко не був би собою, якби не «пропіарився» на захисті державних інтересів, зокрема, на повідомленні про захоплення Запорізького алюмінієвого комбінату.

А от хто цілком залишився у своєму репертуарі – то це «Опозиційний блок»: опозиціонери вже традиційно займалися виключно критикою коаліції та влади. Серед найгучніших заяв – слова Миколи Скорика про знищення свободи слова та Сергія Льовочкіна – про популізм та непрофесіоналізм в уряді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: