Парубій дотримав слова: Рада розширила список учасників бойових дій

Читать на русском

Верховна Рада підтримала зміни до законодавства, яким визначається коло учасників бойових дій на сході України.

За рішення проголосували 274 народних депутати, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

Таким чином, на статус учасника бойових дій можуть претендувати військовослужбовці та працівники Державної спеціальної служби транспорту, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТОв період її проведення.

Другою групою осіб, що мають право на отримання статусу учасника бойових дій, є люди, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони, що були утворені державними чи громадськими організаціями, або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах АТО у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування та самоорганізації були включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України чи Національної гвардії України.

Таким чином, досі залишається відкритим питання оформлення бійців ДУК «Правий Сектор», який усе ще не підпорядковуються жодній із державних силових структур.

Крім того, відповідно до закону, на статус інваліда війни можуть претендувати безпосередні учасники АТО з числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення.

На додачу, отримати статус УБД також можуть працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися й брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО в районах її проведення.

Нагадаємо, наприкінці січня перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв, що наполягатиме на ухваленні законопроекту щодо надання УБД незареєстрованим добровольцям. Пізніше він заявив, що відповідний статус отримають усі, хто добровільно пішов на фронт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: