У Шокіна хочуть перепродати три приватизованих обленерго

Читать на русском

Генеральна прокуратура України звернулася до суду про визнання незаконною приватизації ПАТ «Дніпроенерго», ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Донбасенерго».

Про це повідомляє прес-служба ГПУ, пише «Слово і Діло».

Так, в повідомленні говориться, що реалізуючи конституційну функцію представництва громадян і держави в суді, Генеральна прокуратура України як самостійний позивач 3 квітня 2015 року звернулася до суду про визнання незаконним відчуження державних пакетів акцій ПАТ «Дніпроенерго» та ПАТ «Закарпаттяобленерго».

«Судом розглядається позовна заява прокуратури про визнання протиправними та скасування актів Кабінету міністрів і Фонду державного майна щодо приватизації належних державі акцій ПАТ «Донбасенерго», – йдеться на сайті Генпрокуратури.

Як зазначає прес-служба, через відсутність конкуренції державний пакет акцій ПАТ «Дніпроенерго» проданий за ціною, яка лише на 0,48% вище за стартову, а ПАТ «Закарпаттяобленерго» – на 4,2%.

«Таким чином відчужено корпоративні права на суму понад 2 млрд грн», – підкреслює ГПУ.

Для порівняння, за інформацією Генеральної прокуратури, недавня приватизація 25% державного пакета акцій цього ж ПАТ «Закарпаттяобленерго» відбулася за ціною, в 3,9 рази вище початкової.

Тобто, фактична відсутність торгів і конкуренції при визначенні ціни призвела до порушення Державної програми приватизації, якою визначено один з основних принципів приватизації – досягнення максимального економічного ефекту від продажу об'єкта.

«Доведення у суді незаконності відчуження державних пакетів акцій зазначених товариств дозволить повторно продати їх за прозорими умовами і отримати значно більші надходження, у тому числі за рахунок можливої участі в торгах іноземних інвесторів», – підсумовують в ГПУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: