Приватизація «йолки»: як опозиція зливає Євромайдан

Читать на русском

Не реалізувавши поки що жодної стратегічної обіцянки, опозиція починає провокувати конфлікти в середовищі мітингувальників та відштовхувати від себе потенційний електорат.

Деревом розбрату стала «йолка», а вірніше – два величезних банери на ній з зображенням Юлії Тимошенко.

Від початку масових акцій протесту, у відповідь на криваві події ночі 30-го листопада, каркас недобудованої новорічної ялинки став символом спротиву та арт-об’єктом, який був прикрашений прапорами України і різноманітними гаслами, що відображали настрої народу. Однак вже за кілька днів на ялинці замайоріли два величезних банери з зображенням головної опозиціонерки країни. Відразу ж пересічні мітингувальники на Майдані і користувачі соціальних мереж в інтернеті почали висловлюватися про певне відчуття дискомфорту, яке створила приватизація певною політичною силою досить великого шмата площі на загальнонародному символі боротьби.

Безперечно, Юлія Володимирівна – це теж певний символ, символ тієї ж таки боротьби. Ця жінка, мабуть, єдиний по-справжньому харизматичний лідер сучасної України. Ми не говоримо зараз про її хист управлінця чи державного діяча, лише констатуємо, що одна її присутність здатна мобілізувати і спонукати до активних дій велику кількість наших співгромадян. Тому і  зрозуміло, чому саме вона зараз знаходиться в Качанівці – опоненти знали, що робили, коли нейтралізували свого найнебезпечнішого суперника. І «гіперактивним» опозиціонерам треба було б свій жар і пристрасть демонструвати саме тоді, коли Тимошенко запроторювали у неволю. Зараз же, коли на Майдан переважна кількість людей вийшла не за конкретну політичну силу, а за себе, за свої інтереси,  за майбутнє своїх дітей у хоча б квазі-правовій і квазі-європейській державі, спроби «юле-фанів» заткнути рота і обмежити дії інших учасників протесту є як мінімум смішними і недолугими.  

Мова йде про те, що частина громадських діячів і журналістів ініціювали зняття згаданих банерів з головної ялинки країни і навіть проінформували про це А. Яценюка. Натомість, 18 грудня, коли була запланована акція, ялинку оточила «охорона», яка не допускала до неї нікого з бажаючих. А Олександра Кужель заявила, щоб «ніхто по ній не лазив», адже «ялинка не закріплена і небезпечна». Ба, так це ж методи тієї влади, проти якої борються (чи вдають, що борються) опозиціонери – відгородитися від народу людьми в шоломах!

З боку усе це виглядає як дерибан шкури невбитого ведмедя, на фоні якого ще краще стає зрозуміло, що опозиція не знала і не знає, що робити з Майданом і просто його «зливає». Адже, як ми вже сказали на початку, жодної важливої обіцянки не було виконано – визволення затриманих на Банковій не рахується, оскільки це лише похідний «продукт» акцій протесту, їхні наслідки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: