Експерти засумнівались у виправданості нових тарифів «Укрзалізниці»

Читать на русском

Промислові виробники пропонують сформувати національну комісію з питань вивчення обґрунтованості тарифів «Укрзалізниці».

Таку пропозицію промисловців висловив директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк, пише «Слово і Діло» з посиланням на «LB.ua».

«Укрзалізниця» – монополіст на ринку вантажних залізничних перевезень. Потрібен такий орган, який з одного боку контролюватиме тарифи, з іншого боку – інвестиційні витрати. Такі органи працюють за кордоном. Це буде орган, який буде працювати на етапі формування тарифів, а не постфактум», – заявив Вовк, окреслюючи повноваження майбутньої нацкомісії.

«Неправильно, коли монополіст встановлює тарифи, і його ж державні вагонні компанії і платять тарифи. Всі асоціації, об'єднання, які представляють різні галузі промисловості, повинні об'єднатися... створити платформу, де ми будемо збиратися і готувати рішення від всього бізнесу і всіх галузей економіки країни», – запропонувала голова асоціації «Укрвідтранс» Наталя Петриченко.

Зазначимо, що заява про необхідність створення такого моніторингового органу пролунала на тлі анонсованого «Укрзалізницею» чергового подорожчання тарифів на залізничні перевезення. Підприємство-монополіст планує з травня підняти ціни на власні послуги вже втретє за останні 12 місяців, що, як побоюються експерти, вдарить по рентабельності вітчизняних виробників.

Додамо також, що наприкінці грудня минулого року новоспечений міністр інфраструктури Андрій Пивоварський пообіцяв провести аналіз витратної частини всіх підконтрольних відомству державних підприємств.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: