Екологи підрахували збитки через постійні обстріли в зоні АТО

Читать на русском

Розриви снарядів, що відбуваються на території зони АТО із вражаючою частотою, залишають після себе чорториї або вирви, що роблять територію  непридатною для подальших сільськогосподарських робіт.

Про це пише еколог Катерина Норенко у своїй статті, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську павду».

Як зазначає експерт, одним з найбільш усіяних вирвами місць є частина Амвросіївського та Шахтарського районів Донецької області, а саме Савур-Могила та її околиці. Неподалік знаходиться й об'єкт природно-заповідного фонду – регіональний ландшафтний парк «Донецький кряж», який був повністю знищений війною через спричинені обстрілами пожежі.

За допомогою супутникових знімків можна розрізнити розмір та форму вирв, який, у свою чергу, дозволяє визначити тип боєприпасу, розрив якого призвів до утворення вирви, йдеться у статті.

Так, за словами Норенко, навколо Савур-Могили в результаті розривів снарядів утворилося 15 тисяч 505 вирв, які зробили непридатною для використання територію розміром 225 квадратних кілометрів.

Вона також зазначає, що експерти нарахували 4 типи вирв та зброю, з якої були здійснені обстріли: 82 мм – міномети з 82-мм осколковими та осколково-фугасними мінами; 120 мм – установки «Град», польові та самохідні гаубиці; 152 мм – міномети з 152-мм снарядами, буксовані гармати та гаубиці, самохідні гаубиці; 220 мм – реактивна система залпового вогню «Ураган».

«Наразі відомо, що не менше, ніж 392 тонни металевих уламків снарядів розсіяні на цій території, що робить її непридатною для сільськогосподарського використання. Більше того, у довкілля потрапили продукти окиснення від мінімум 58 тонн вибухових речовин, представлених здебільшого амотолом та гексогеном, а також 70 тонн оксиду алюмінію», – повідомляє Норенко.

За словами експерта, внаслідок пошкодження ґрунтового покриву тільки однієї Савур-Могили було нанесено збитків державі на суму понад 9 мільйонів гривень. Для природного відновлення земельних ресурсів від забруднення необхідні сотні років, а проведення рекультивації забруднених та порушених земель можливе лише в мирних умовах.  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: