В червні третина українців може залишитись без телебачення – Томенко

Читать на русском

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко повідомив, що 15 червня аналогове телебачення відключать у третині областей України.

Про це він сказав черкаським журналістам, коментуючи перехід України на цифрове мовлення, інформує «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «БПП».

За його словами, Україна має міжнародні зобов’язання (згідно з угодою, підписаною у Женеві у 2006 році) до 17 червня 2015 року перейти від аналогового до цифрового мовлення.

Міжвідомча робоча група з вирішення проблемних питань реалізації в Україні програми впровадження цифрового телерадіомовлення визначила, що 1-й етап вимкнення аналогового сигналу повинен завершитися до 15 червня у таких регіонах: Київська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська, Харківська, Сумська області та Автономна Республіка Крим.

«Отже, вже 15 червня цього року планується вимкнути аналогове мовлення приблизно в третині областей України, а потім поетапно вимкнуть аналогове мовлення по всій Україні. Щоправда, досі ніхто достеменно не може пояснити, чи сумновідомий «Зеонбуд», який займається переходом на цифрове мовлення, забезпечив необхідне цифрове покриття всієї країни чи ні», – каже Томенко.

Для прикладу він навів ситуацію у проблемному для покриття Закарпатті, яке потрапило до першого етапу вимкнення аналогового сигналу. «Виникає й інше питання: уряд зупинив фінансування закупівлі приймаючих пристроїв цифрового мовлення для соціально-незахищених категорій населення. Я вже мовчу про фантастичні затрати для місцевих і національних мовників, особливо за сьогоднішніх реалій падіння рекламного ринку», – зазначає нардеп.

У зв’язку з цим, Томенко пропонує або обґрунтовувати необхідність перенесення терміну переходу на цифрове мовлення на пізніший термін, або забезпечити перехід поетапно з паралельним функціонуванням аналогового і цифрового на певний час.

«Перший сценарій більш реалістичний. Але за будь-яких обставин, уряд зобов’язаний ухвалити відповідну програму і роз’яснити, що чекає громадян з 15 червня 2015 року», – резюмував Томенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: