Майдан «допоміг» владі виконати свої газові обіцянки

Читать на русском

За результатами вчорашньої зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна в Москві було виконано ряд обіцянок української влади на газову тематику, повідомляє «Слово і діло».

Зокрема, майже через два роки виконана обіцянка Президента - 13 січня 2012 року Віктор Янукович обіцяв, що доб'ється зниження ціни на російський газ до того рівня, який платить за блакитне паливо Європа.

Було виконано обіцянку і колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості, а нині - віце-прем'єра Юрія Бойка від 17 листопада 2012 року: тоді чиновник пообіцяв, що в 2013 році Україна зменшить закупівлі газу у «Газпрому» у разі , якщо ціна на нього не знизиться.

У січні нинішнього року міністр закордонних справ Леонід Кожара запевняв, що влада докладе максимум зусиль, щоб домовитися з російською стороною про зниження газових тарифів: у що обійшовся цей «максимум зусиль» для України на переговорах 17 грудня точно поки не відомо, але обіцянку міністра можна вважати виконаною.

Обіцянку щодо перегляду домовленостей з «Газпромом» у строк до кінця 2013 року давав у березні цього ж року і глава українського уряду Микола Азаров: її виконання також можна констатувати.

Водночас занадто оптимістичну обіцянку лідера руху «Український вибір» Віктора Медведчука, який нещодавно заявляв, що Росія знизить ціну на газ для України до 100-140 доларів за тис. кубометрів, було провалено. Втім, до популізму цього політика останнім часом всі давно звикли - чого варта тільки одна рекламна кампанія «Українського вибору» проти підписання договору про асоціацію.

«Українська влада приписує собі заслугу в значному зниженні цін на газ, але ж важливу роль у цьому відіграв, як не парадоксально, Майдан. Серед вимог протестувальників не було ні слова про російський газ, але, тим не менше, саме Майдан став одним з ключових факторів у міжнародних переговорах, в тому числі газових. За допомогою нього влада отримала потужний важіль для пред'явлення своїх вимог - притому не тільки в європейському, а й у російському векторі», - коментує керівник проекту «Слово і діло» Вікторія Пєшая.

Нагадаємо, вчора, 17 грудня, стало відомо, що «Нафтогаз» і «Газпром» підписали додаток до газового контракту, який передбачає зниження ціни на російський газ до 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: