З відходами, які вже пролежали десятки років, і далі не поспішатимуть

Читать на русском

Вивіз і перепоховання близько 1 тис. кубометрів радіоактивних відходів, що утворилися в ході виконання військових програм за часів СРСР, планується розпочати в 2015 році, повідомляє прес-служба Мінекології.

«У 2014 році має пройти аудит і моніторинг цих…об'єктів, у ході яких будуть визначені точна кількість і місця перепоховання… і після його завершення у 2015 році можна буде розпочати вивіз і перепоховання», - цитує прес-служба слова міністра екології та природних ресурсів Олега Проскурякова. 

Проскуряков повідомив, що перепоховання здійснюватиметься в рамках нещодавно підписаної імплементаційної угоди між Міністерством екології та НАТО.

Зі слів міністра, мова йде про шість об'єктів, точна кількість відходів на території яких наразі не відома – за попередньою оцінкою вона становить приблизно 1000 куб. м.

«На 2014 рік заплановано близько 1 млн. євро на проведення моніторингу... Була названа сума, необхідна для проведення цих робіт: до 15 млн. дол. США, але з можливістю збільшення до 25 млн. дол. США у випадку, якщо буде підтверджений більший обсяг відходів», - оцінив вартість робіт Проскуряков.

Він додав, що проект розрахований на 5 років і може здійснюватися на потужностях державного підприємства «Радон» або сховища в Чорнобильській зоні.

Нагадаємо, в 2011 році голова КМДА Олександр Попов пообіцяв, що за 3,5 роки, тобто до середини 2015-го, небезпечні речовини та відходи будуть вивезені з території спеціалізованих підприємств «Радикал» та «Радон».

18 квітня 2013 року Проскуряков повідомив, що його відомством заплановано роботи з очищення від токсичних відходів полігону гексахлорбензолу в Калуші, після чого планується провести рекультивацію та озеленення цієї території.

Також міністр екології пообіцяв, що протягом 2013 року з України будуть вивезені близько 8 тис. тонн пестицидів, які залишилися з радянських часів.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: