В ЄС розповіли, чого не вистачає для визнання українських дипломів у Європі

Читать на русском

Роботодавці Європейського Союзу почнуть визнавати дипломи українських університетів після затвердження в Україні Національної рамки кваліфікацій.

Про це йдеться у заяві керівника проекту Twinning «Модернізація законодавчих стандартів і принципів освіти та навчання відповідно до політики Європейського Союзу щодо навчання впродовж життя» від Данії Сюзан Готліб, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

«Ми якраз зараз формуємо інструмент комунікації між українською системою освіти і системами освіти в країнах-членах Європейського Союзу, і під таким інструментом мається на увазі Національна рамка кваліфікацій (НРК). Якщо Україна введе Національну рамку кваліфікації, то це і буде тією основою, яка використовуватиметься для визнання української кваліфікації за кордоном», – заявила Готліб.

Додамо, що Національною рамкою кваліфікацій називається документ, що забезпечує ефективну взаємодію освітньої сфери та ринку праці в процесі підготовки кваліфікованих кадрів. Робоча група зі створення НРК була створена при Міністерстві освіти ще у 2008 році – з початком переходу України на Болонську систему освіти, однак на законодавчому рівні документ так і не був затверджений.

З грудня 2014 року питанням зайнявся Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу спільно з Єврокомісією. Визначена форма співпраці – twinning, поступова адаптація освітніх стандартів України до вимог ЄС.

Нагадаємо, відповідно до заяви міністра освіти Сергія Квіта після ліквідації Вищої атестаційної комісії її функції мають бути передані Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти. Це, на думку чиновника, наблизить Україну до світових стандартів галузі освіти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: