У скасуванні спецпенсій опозиція поки не більш успішна, ніж Тігіпко

Читать на русском

16 обіцянок щодо скасування спеціальних пенсій зафіксовані в системі «Слово і діло», при цьому 15 з них належать народним депутатам від опозиції, а ще 1 - колишньому віце-прем'єру - міністру соціальної політики Сергію Тігіпку.

13 з 15 обіцянок депутатів на цю тему були включені в їх виборчі програми - відповідні пункти є в програмах кандидатів у народні депутати від партії «Батьківщина» Анатолія Диріва, Василя Гладія, Ольги Сікори, Володимира Бондаренка, Володимира Ар'єва, Олександра Бригинця, Ксенії Ляпіної, Володимира Яворівського, Віталія Яреми, Миколи Катеринчука, Сергія Терьохіна, Анатолія Гриценка та Володимира Купчака (останній вийшов з фракції «Батьківщина» і зараз є позафракційним).

У свою чергу один з лідерів партії «Батьківщина» Олександр Турчинов в інтерв'ю агентству «Інтерфакс» у липні 2012 року також заявив, що після приходу опозиції до влади всі спецпенсії будуть скасовані.

Порівняно недавно, 6 листопада, обіцянку щодо скасування спеціальних пенсій дав представник іншої опозиційної фракції - нардеп від УДАРу Ігор Побер. Обіцянку не зупинятися у втіленні цієї ініціативи Побер дав, коли Верховна Рада провалила його законопроект «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи)».

Нагадаємо, в липні 2011 року тодішній віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що слід скасувати спеціальні пенсії, а пенсійні виплати нараховувати за загальною і єдиною для всіх формулою, включаючи пенсії депутатів, міністрів та інших високих чиновників - але ця обіцянка виконана не була.

Варто зазначити, що окрім згаданого законопроекту, одним із співавторів якого був нардеп Побер, опозиція зробила ще кілька спроб скасувати спеціальні пенсії, але всі вони були безуспішними.

Наприклад, в червні 2013 року Верховна Рада не підтримала законопроект Арсенія Яценюка про скасування необгрунтованих пільг і привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

9 жовтня не був прийнятий запропонований депутатами від УДАРу законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні)».

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: