В Пенсійному фонді розповіли, як і на кому будуть економити

Читать на русском

З 12,5 мільйонів українських пенсіонерів зміни у пенсійному законодавстві, прийняті Верховної Радою 2 березня цього року, відчують лише 700 тисяч.

На цих людях планується зекономити 1,5 млрд бюджетних коштів, розповів голова Пенсійного Фонду Олексій Зарудний, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Якщо говорити про законодавчі зміни, то вони стосуватимуться не більше, ніж 700 тисяч людей – при тому, що у нас на сьогодні загалом майже 12,5 млн пенсіонерів», – розповів чиновник.

Є три групи осіб, що в основному відчують на собі урізання витрат на пенсію, пояснив Зарудний.

Перша – держслужбовці, працівники прокуратури, судді та народні депутати, що отримують спеціальні пенсії та продовжують працювати на своїх посадах. Щонайменше до кінця поточного року пенсій вони не отримуватимуть. Виняток зроблять лише для інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, військовослужбовців, які брали або беруть участь в антитерористичній операції, і членів сімей загиблих військовослужбовців.

Друга – інші працюючі пенсіонери. В період роботи їхня пенсія зменшиться на 15%, та й то лише у тому випадку, якщо сама пенсія складає більше, ніж 1423,5 грн. Крім того, якщо ж за підсумком відрахування 15% пенсія буде меншою, ніж вказана сума – даний пенсіонер під скорочення виплат також не підпадає. Так само ці норми не стосується інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій.

До третьої групи належать працівники шкідливих виробництв, сільського гопсодарства, металургії, хімічної промисловості (насамперед жінки). За словами голови Пенсійного Фонду, для жінок, що працюють у зазначених сферах, буде підвищено віковий поріг отримання пільгової пенсії. У цьому році він становитиме 58 років. У той же час, сам вихід на пільгову пенсію так само відбуватиметься як і раніше – в 50 років. Протягом наступних 10 років вік отримання пільгової пенсії буде планомірно підвищений ще на 5 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: