АТО: ситуація на сході України станом на 13 березня 2015 року

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 8.30 13 березня 2015 за даними РНБО України, прес-центру АТО, групи «Інформаційний опір» та волонтерів. Інформація оновлюється протягом дня.

Дайджест прес-центру АТО


Обстріли

В ніч на п'ятницю 13 березня бойовики 16 разів порушили режим припинення вогню в зоні антитерористичної операції (АТО) на Донбасі.

За минулу добу найактивніше обстріл позицій українських військ і спроби наступальних дій терористів відбувався на приморському (Маріупольському), Донецькомe і Луганськомe напрямах. Противник неодноразово атакував позиції сил АТО і проводив обстріл як із стрілецької зброї, так і з озброєнь, які мали бути відведеними від лінії зіткнення сторін - мінометів калібру 120 мм і артилерія (зокрема, активно використовуються 152-мм САУ 2С3 «Акація»).

На приморському напрямкуспостерігається маневрування бронетехніки російсько-терористичних військ перед передовими позиціями українських військ (зафіксовано переміщення 4-х танків на передньому краю і ще 2-х танків і 4-х ББМ в глибині бойових порядків).

Правове регулювання в зоні АТО

Рада нацбезпеки і оборони України підтримала рішення про визнання кордонів окремих районів Донецької та Луганської областей, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування відповідно до мінських домовленостей.

Міжнародні спостерігачі в зоні АТО

Постійна рада ОБСЄ продовжила мандат Спеціальної моніторингової місії організації в Україні ще на 12 місяців - до 31 березня 2016 року. Повідомляється також про те, місія може бути розширена до тисячі осіб. На сьогодні максимальна кількість була встановлена в 500 осіб.

Протидія терористичним актам

Вчора, у Луганській області оперативна група СБУ спільно з міліцією не допустила вчинення теракту неподалік від важливих об’єктів інфраструктури регіону - автодороги та залізниці. Правоохоронці виявили на узбіччі траси «Лисичанськ-Артемівськ» саморобний вибуховий пристрій направленої дії, замаскований під вогнегасник.

Крім того, у Дніпропетровську співробітники СБУ затримали місцевого мешканця, який підозрюється у підготовці вибухів у обласному центрі. Зі слів затриманого, у серпні 2014 року його завербували через соціальну мережу представники однієї з проросійських організацій, діяльність якої керують спецслужби РФ. Українцю запропонували за грошову винагороду стати у м. Дніпропетровськ координатором цього «руху», мета якого була розхитати ситуацію у регіоні.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: