Яценюк закликав іноземців інвестувати в українську ГТС

Читать на русском

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до західних партнерів із закликом ставати акціонерами української газотранспортної системи.

Про це він сказав під час публічного звіту про 100 днів діяльності уряду, передає «Слово і Діло» з посиланням на РБК-Україна.

«Ми звертаємося до наших західних партнерів: «Закон про модернізацію та експлуатацію ГТС прийнятий. Шановні європейці і американці, ви маєте можливість стати акціонерами української ГТС... Ми тепер чекаємо не лише економічних, а й політичних рішень наших західних партнерів. Для цього створені всі умови», – повідомив Яценюк.

При цьому прем'єр зазначив, що країну потрібно захищати не тільки армією, а й іноземними активами.

Яценюк також доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України максимально перейти на закупівлю газу з Європейського союзу до кінця 2015 року. «Ми до кінця поточного року повинні максимально перейти на закупівлю газу з ЄС, друге – закачувати газ виключно в період низької ціни на природний газ, а це буквально через місяць починається. Третє – завершити розподіл НАК «Нафтогаз України» на три компанії», – розповів глава уряду.

Тим часом, сьогодні стало відомо, що міжнародна компанія Shell і найбільша газовидобувна компанія України «Укргазвидобування» вирішили припинити договір про спільну діяльність, який передбачає пошук, розвідку та видобуток вуглеводнів на території Харківської області.

Як відомо, у вересні Президент України Петро Порошенко підписав урядовий закон, який дозволяє здавати газотранспортну систему в оренду без права відчуження.

Згідно з документом, оператор ГТС, який отримає її в управління, повинен не менше ніж на 51% контролюватися державою. Інші 49% можуть отримати компанії з Євросоюзу, США чи Енергетичного співтовариства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: