Експерт: зміцнення гривні штучне, очікувати зниження цін не варто

Читать на русском

Зниження цін на товари та послуги слід очікувати лише в тому випадку, якщо гривня закріпиться хоча б на нинішньому рівні.

На сьогоднішній день зміцнення гривні – штучне, тож чекати зниження цін необхідно у разі реальної стабілізації національної валюти, про це повідомив голова Асоціації власників малого і середнього бізнесу Руслан Соболь, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

«Багато постачальників закупили ті товари, що зараз у продажі, ще за високим курсом і доки їх не реалізують, навряд чи знижуватимуть ціни. Ще тиждень-два ціни протримаються, а потім, звісно, вони знижуватимуться. Але зниження цін можливе за умови, що курс гривні до долара триматиметься щонайменше на тому рівні, що є зараз», – пояснює Соболь.

Експерт також додає, що якщо зниження цін і буде, то торкнеться лише деяких товарів і не буде системним.

«Якщо подивитися на всі базові товари, на те саме зерно, яке продається на біржах, то сьогодні ціна цього зерна принаймні втричі вища, ніж була на початку сезону врожаю, наприкінці літа-на початку осені. А це означає, що базові чинники, базові показники для високих цін уже закладені», – зазначає експерт.

Нагадаємо, очікується, що перший транш нової кредитної програми МВФ Україна витратить на зміцнення держрезервів, виплати по інших кредитах та на підтримку з Бюджету реформаторських ініціатив уряду.  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: