Транш від МВФ надихне інших кредиторів України – експерт

Читать на русском

Кошти, які можуть прийти від МВФ, важливі і як гроші, і як сигнал для інших кредиторів України.

Про це повідомив директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РІА.Новини».

«В України є домовленості на отримання близько 8 мільярдів доларів з інших джерел, які включають в себе ЄС, уряд Німеччини, уряд США, Японії, Польщі. Також є можливості отримати гроші від Світового банку. Так от, цей кредитний ресурс буде розблокований», – зазначає Устенко.

Експерт додає, що після відкриття програми з МВФ буде зміцнення місцевої грошової одиниці, в даному випадку – гривні. Але проблема в тому, що курс, який подається зараз на міжбанку, не відображає реалій, тому що ринок штучно затиснутий і регулюється дуже жорстко з боку НБУ, зазначає Устенко.

«Гроші, які зайдуть від МВФ, дозволять відкотити курс на 10-20% нижче, але точно не курс НБУ, швидше курс «чорного ринку». Тобто, якщо припустити, що «чорний ринок» знаходиться в межах близько 25, то вийде на цифру – 2,5 або – 5 при дуже хорошому розкладі», – каже експерт.

Але щоб зберегти курс гривні на цьому рівні, експерт переконаний, що необхідно робити серйозні економічні, або навіть структурні реформи, які розблокують ринок інвестицій. «Тобто, коли в країну прийдуть інвестори, тоді й курс буде зміцнюватися».  

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: