Українці продовжують забирати гроші з банків, але масштаби стали менше

Читать на русском

Відтік коштів з банківської системи України триває, але його масштаб скорочується.

Про це повідомив Національний банк України в Facebook, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Що стосується загальних трендів ринку, банкіри відзначили, що відтік коштів із системи триває. Проте спостерігається позитивна тенденція щодо зменшення масштабів відтоку», – йдеться в повідомленні.

Такі зрушення українські банкіри пов'язують зі стабілізацією ситуації в країні, зокрема i на Донбасі. На їхню думку, кращим сигналом населенню для повернення коштів на депозитні рахунки в банки стане дотримання режиму припинення вогню всіма сторонами і встановлення миру.

У той же час, Нацбанк повідомляє, що глава НБУ Валерія Гонтарєва висловила впевненість у подальшій стабілізації ситуації на валютному ринку України після отримання траншу від Міжнародного валютного фонду в рамках програми EFF. Затвердження такої програми має відбутися вже сьогодні, 11 березня.

Гонтарєва в черговий раз закликала банкірів приєднатися до ініціативи НБУ щодо вирішення питання валютних кредитів громадян і підписати меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті. У повідомленні говориться, що 12 провідних банків уже погодилися добровільно взяти на себе частину збитків, пов'язаних із знеціненням курсу гривні в 2014 році.

А от експерт Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський, коментуючи ситуацію з реструктуризацією валютних кредитів, розповів, що банки не підуть на умови в збиток для себе і будуть диктувати свої правила заміни валютного кредиту в гривневий, які можуть бути ще більш кабальними.

Відзначимо, за оцінкою МВФ, конвертація валютних іпотечних кредитів у гривню може призвести до втрат банківською системою близько 1% ВВП, що становить близько 16-17 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: