Розкішно жити не заборониш: хто обіцяв ввести податок на розкіш

Читать на русском

У системі «Слово і Діло» зафіксовано 14 обіцянок українських політиків і партій щодо введення податку на розкіш, жодна з яких станом на 11 грудня 2013 року поки не виконана.

При цьому провал 4 обіцянок на цю тему вже можна констатувати, а 10 обіцянок знаходяться в категорії «в процесі», тобто мають шанси бути як виконаними, так і не виконаними.

Що стосується провалених обіцянок, то ще в 2007 році партія «Наша Україна» включила пункт про введення податку на розкіш в свою виборчу програму «Для людей - а не політиків!». У 2010 році ввести податок на розкіш обіцяв тодішній міністр економіки Василь Цушко.

У 2012 році депутати від Партії регіонів Василь Горбаль та Віталій Хомутинник обіцяли, відповідно, що законопроект про податок на розкіш пройде перше читання і що він буде прийнятий до кінця 2012 року - але обидва ці обіцянки, як і дві вищевказані, не здійснилися.

Згодом ввести податок на розкіш обіцяли також вищі посадові особи країни - Президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров.

Низка обіцянок з оподаткування предметів розкоші належать членам депутатського корпусу - нардепам від Партії регіонів Вадиму Колесніченку, Тетяні Бахтеєвій та Віталію Журавському, лідеру фракції комуністів Петру Симоненку, опозиційному депутату Олегу Лукашуку, який входить у фракцію «Батьківщина».

Крім того, введення податку на розкіш фігурувало в передвиборних програмах КПУ та «Свободи» на виборах до Верховної Ради в 2012 році.

Варто зазначити, що кілька законопроектів на цю тему таки були зареєстровані в парламенті VII скликання - член фракції КПУ Спиридон Кілінкаров 20 лютого 2013 року зареєстрував законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування предметів розкоші, а члени «Батьківщини» Андрій Павловський, Олександр Бригинець та Володимир Ар'єв 10 січня 2013 року подали законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування транспортних засобів, які можуть бути віднесені до предметів розкоші.

Втім, обидва законопроекти прийняті не були - останнім етапом їх проходження значиться «надано для ознайомлення».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: