Гонтарєва: НБУ більше ніколи не буде коментувати курс

Читать на русском

Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що регулятор більше ніколи не буде коментувати ситуацію з курсом національної валюти.

Про це вона повідомила в інтерв'ю «Українській правді», інформує «Слово і Діло».

«Ми знаходимося під програмою Міжнародного валютного фонду. Національний банк більше ніколи не буде коментувати курс. Я вам серйозно кажу. Наше завдання – коментувати інфляцію. Тому мене лякає незрозумілий для мене ажіотаж на цукор і гречку», – говорить Гонтарєва.

Вона підкреслила, що цукор і гречка – не імпортні товари. «Ящик гречки пропаде, а в борошні заведуться мошки. Скуповувати гречку і цукор не потрібно. Паніка створює неприродний попит на товар. А товар цей ще й локального виробництва», – зазначила Гонтарєва.

За словами голови НБУ, міжнародні кредитори «намагаються витягнути нас з вирви». «Але нам не обов'язково приймати цю допомогу. Ми можемо зробити курс фіксованим на все життя, відмовитися від програми, і жити щасливо і весело, всією нашою дружною сім'єю, з депутатами Верховної Ради», – зіронізувала Гонтарєва.

«Ви подивіться, що відбувається в інших країнах СНД. Подивіться на Казахстан, на Білорусь – валюта всюди девальвує. І Україна сьогодні – епіцентр цього землетрусу. Епіцентр – це вирва, ми летимо, а наша міжнародна допомога намагається нас звідти витягнути», – додала вона.

У той же час Гонтарєва не назвала конкретну дату надходження коштів МВФ на урядові рахунки. Говорячи про можливу паніку, яка може наростати у зв'язку з невизначеною датою надходження допомоги від МВФ, голова НБУ повідомила, що у Нацбанку є ще валютні резерви в розмірі 6,4 млрд. «І на березень – у нас немає великих виплат. Нам їх вистачить не тільки до 11, 12 або 15 числа», – заявила Гонтарєва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: