Пинзеник: Задача НБУ – «задушити» спекулянта

Читать на русском

Відповідальність за те, що країна не має курсу, повністю лежить на Національному банку.

Про це в своєму інтерв'ю повідомив екс-міністр економіки Віктор Пинзеник, пише «Слово і Діло» з посиланням на «ТСН.ua».

«Те, що країна не має курсу – повністю відповідальність Національного банку. Не скажу, що Нацбанк винен у тому, що гривня попливла, бо це є наслідком дій і бездіяльності попередніх років», – говорить Пинзеник.

За словами екс-міністра, в Україні роками був дисбаланс – імпорт перевищував експорт. І «те, що творилось роками – неминуче мало прорвати». Він також переконаний, що відпустити курс було правильним рішенням НБУ.

«Але курс лихоманить вже не перший місяць. Ось тут якраз і є відповідальність Національного банку. Бо такі різкі коливання курсу неминуче призводять до появи спекулянтів. Вони піднімають голову. Задача НБУ – «задушити» спекулянта», – переконаний Пинзеник.

Пинзеник також назвав кілька моментів неправильної політики НБУ. По-перше – це вихід на ринок. «НБУ виходив тільки на готівковий ринок, а курс не там визначається. За свідченнями, цього року готівковий ринок всіх валют був $ 198 млн, безготівковий – $ 10 млрд, тобто у 50 разів вищий», – каже екс-міністр економіки.

Другий момент, за словами Пинзеника,  це вихід Нацбанку на валютні аукціони. «Він виходить з двома курсами, а це чудові умови для спекулянта. Нацбанк не має права виходити з двома курсами», – заявляє Пензеник.

Пинзеник переконаний, що перша річ, яку мав би зробити НБУ в пакеті рішень – оголосити на певний період, два-три тижні, політику гривневого голоду. «Ніякого рефінансування. Треба взяти під контроль грошову масу і запобігти появі надмірного попиту. Таким чином можна «намацати» реальний курс», – додає екс-міністр.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: