ВР не може відправити Гонтарєву у відставку – Луценко

Читать на русском

Відправити у відставку главу НБУ указом Президента або рішенням Верховної Ради не можна.

Про це в ефірі «5 каналу» заявив лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко, передає «Слово і Діло».

За словами Луценка, єдиний шлях для відставки голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої – це її власна заява про звільнення, іншого конституційного способу немає.

«Єдине, в чому проблема – і в чому праві більшість депутатів і політиків – в тому, що глава Національного банку повинен мати довіру населення. Ось ця довіра втрачена. Хочу тут лише підкреслити: українська конституція передбачає лише один спосіб звільнення голови Національного банку: її власна заява», – заявив нардеп.

Луценко також переконаний, що зміна голови НБУ вдруге за рік – поганий знак, як в очах іноземних інвесторів, так і МВФ.

«Нинішня ситуація в економіці України і ті мізерні золотовалютні резерви просто не залишили Гонтарєвій інструментів реагування на паніку і спекуляції, які почалися на валютному ринку», – додає депутат.

В свою чергу лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що його пропозицію про відставку Валерії Гонтарєвої підтримали усі фракції коаліції та особисто прем'єр- міністр Арсеній Яценюк. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.  

Разом з тим слід відзначити, що згідно статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України відноситься призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: