У Раді готують закон, який допоможе захистити озоновий шар над Україною

Читать на русском

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Тригубенко пообіцяв найближчим часом зареєструвати у Верховній Раді проект закону «Про охорону озонового шару».

Про це він повідомив у себе на сторінці в Facebook, пише «Слово і Діло».

Депутат розповів, що вже більше 25 років Україна не виконує взятих на себе міжнародних зобов'язань щодо забруднення навколишнього середовища і бере участь «у свідомому руйнуванні озонового шару, закладаючи бомбу уповільненої дії у здоров'ї майбутніх поколінь».

«Я маю на увазі Монреальський протокол, ратифікований ще за часів Радянського союзу (в 1991 році Україна підтвердила правонаступництво). З моменту ратифікації документа і до цього часу Україна перевищувала квоту шкідливих озоноруйнуючих речовин (у тому числі й фреонів), подаючи недостовірні звіти», – пояснив Тригубенко.

За його словами, станом на сьогоднішній день в Україні взагалі немає системи контролю, як за ввезенням техніки зі шкідливими озоноруйнуючими речовинами, так і за утилізацією відпрацьованих охолоджувачів повітря. «Зате міжнародні зобов'язання тільки посилилися. Підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, Україна погодилася на виконання Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1005/2009 про речовини, що руйнують озоновий шар», – повідомив нардеп.

«Між тим дешеві холодильники і кондиціонери, а також супутні товари до них, які досі ввозяться в Україну, є прямою небезпекою для здоров'я українців. Хлор, який виділяється в результаті потрапляння шкідливих речовин у повітря, зменшує кількість озону...», – додав Тригубенко.

Депутат також констатував, що для посилення контролю на митниці насамперед парламент повинен прийняти відповідне законодавство. «Зараз я розробляю проект закону «Про охорону озонового шару», зареєструю його в парламенті найближчим часом», – пообіцяв політик.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: