Україні слід готуватися до технічного дефолту – експерт

Читать на русском

Керівник ГО «Громадський аудит» Максим Гольдарб вважає, що незабаром Україну очікує технічний дефолт.

«Ми прогнозуємо і вважаємо, що технічний дефолт не зашкодить, бо тоді можна буде відкласти виплати кредиторам і направити гроші на вирішення внутрішніх проблем і розвиток власної економіки. Його можна було б оголосити в березні-квітні 2015 року. Але при цьому важливо розуміти умови, терміни і суми надання допомоги від МВФ», – повідомив Гольдарб «УНН», інформує «Слово і Діло».

За його словами, серед основних виходів із кризової ситуації – по-перше, наповнення банківської системи «дешевими грошима», які банки під такі ж невеликі відсотки, під наглядом НБУ, даватимуть підприємцям і громадянам, «щоб колесо економіки запрацювало».

По-друге, скасування обмежень щодо купівлі-продажу валюти, які лише підігрівають «чорний ринок».

По-третє, на думку Гольдарба, необхідний негайний перегляд чинної податкової системи в бік її деадміністрування, надавши виробникам і торговцям всі можливі пільги та преференції, які разом з дешевими грошима позитивно вплинуть на відновлення промисловості і поставки товарів.

«Врешті-решт, уряду слід спробувати звернутися до власних громадян, переконавши їх стати кредиторами-рятівниками своєї країни. Історія вже має такі приклади – згадайте США в 30-ті роки. І наостанок, як би це сумно не звучало, необхідно готуватися самим і готувати інших, в першу чергу кредиторів, до дефолту. Принаймні, технічного. У такій ситуації це вже не так страшно», – стверджує експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: