Правозахисники звинуватили обидві сторони конфлікту у військових злочинах

Читать на русском

Обидві сторони конфлікту на Донбасі порушують правила і звичаї ведення війни та порушують закон.

Про це повідомив заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв, представляючи у Києві річний звіт організації за станом прав людини в Україні та світі, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

Так, за словами Кривошеєва, в першу чергу це стосується використання житлових кварталів в якості вогневих точок і вогню у відповідь по цих точках. Таке ведення війни призводить до жертв серед цивільного населення.

«Такі речі ми спостерігаємо з обох сторін. Обидві використовують артилерію, включаючи ракетну, міномети в тих умовах, коли неможливо відокремити цивільні цілі від військових» , – говорить Кривошеєв.

Він також зазначає, що ці інциденти необхідно розслідувати, адже «іноді вони, можливо, є військовими злочинами», – додав Кривошеєв.

В свою чергу заяву Amnesty International спростував речник АТО Андрій Лисенко. Він зазначив, що ЗСУ не використовують заборонену зброю, на відміну від російської сторони.

«Українські військові, відповідно до Мінських домовленостей, стріляють тільки у відповідь, якщо атакуються позиції українських силовиків, а також мирні населені пункти. Щодо застосування забороненої міжнародними конвенціями зброї, це стосується російської сторони, яка постійно цим займається. Українські ЗС не мають на озброєнні заборонених типів зброї. Принаймні, не застосовують», – повідомив Лисенко.

Лисенко також додав, що для початку Amnesty International повинні надати докази використання забороненої зброї, «а потім будемо розмовляти».  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: