Яценюк і Яресько поскаржаться Президенту на Гонтарєву через долар?

Читать на русском

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк разом із головою Мінфіну Наталією Яресько має намір провести екстрену зустріч з Порошенком для обговорення ситуації, фінансової ситуації в Україні.

Таку заяву Яценюк зробив відкриваючи засідання Кабміну, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

Причиною наради стало зростання курсу долара вище позначки 30 грн/дол, яке призвело до зростання цін на всі товари у кілька разів.

За словами очільника уряду, він разом з Яресько попросить запросити главу Нацбанку Валерію Гонтарєву на засідання уряду.

«Ми з міністром фінансів поїдемо до Президента, щоб Президент запросив голову НБУ (для надання інформації – ред.), які заходи вживаються і відновити довіру до банківської системи України. Щоб збити спекулятивну хвилю і не дати можливості виводити валюту по лівим контрактам», – сказав Яценюк.

На думку Яценюка, причиною знецінення гривні по відношенню до долара є спекуляції.

У той же час прем'єр зазначив, що валюта в країні є і щоденно обсяг купівлі-продажу від 100 до 170 мільйонів доларів США.

«Це означає, що валюта є в країні і це означає, що частина валюти купувалася і купується з метою проведення спекулятивних операцій. Ми неодноразово радили нашим колегам з НБУ взяти ситуацію під жорсткий контроль, щоб не ганяли валюту за кордон через так звані імпортні контракти», – додав очільник уряду, констатувавши, що цього зроблено не було і уточнив, що фінансовий ринок наповнений доларами.

Нагадаємо, на закритті міжбанківського валютного ринку у вівторок, 24 лютого середній курс долара склав 32,00 – 33,50 гривень. На чорному ринку долар пропонують уже на рівні 36 – 40 гривень. Однак станом на 13:00 25 лютого на міжбанку гривня зміцнилась до 29,5 грн/дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: