На Донбасі потрібна місія з підтримання миру та безпеки, а не ООН – МЗС

Читать на русском

Україна не хоче бачити місію ООН на Донбасі, вона віддає перевагу місії з підтримання миру і безпеки.

Про це повідомив речник МЗС Євген Перебійніс, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Новое Время».

«Я хотів би підкреслити, що це місія з підтримання миру і безпеки, а не миротворча місія. І вже з самої назви випливає, що її завданням не є безпосередня участь у бойових діях. Ніколи такі місії не брали участь там, де тривають бойові дії», – зазначив він.

Як зазначає Перебійніс, аби розпочала роботу така місія, має бути досягнуто режиму припинення вогню. Він також зазначив, що завдання цієї місії буде у сприянні підтримки миру.

За словами дипломата, місія співпрацюватиме зі спостерігачами ОБСЄ, разом з тим остаточний формат мандату визначить Рада Безпеки ООН.

Перебийніс також повідомив, що Україна проводить консультації в рамках ООН щодо можливих дій у разі застосування Росією права вето до рішення Радбезу про направлення в Україну миротворців.

Нагадаємо, раніше Польща заявила про готовність взяти участь у миротворчій місії на сході України, однак передувати цій місії має фактичне припинення вогню і відповідне рішення ООН.

В свою чергу Хорватія запропонувала Україні скористатись своїм досвідом на зразок «Перехідної адміністрації ООН у Східній Славонії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: