Аби припинити вогонь, потрібно продовжувати переговори — Маломуж

Читать на русском

Аби припинити вогонь на Донбасі, потрібно продовжувати мінські переговори в ширшому форматі.

Про це заявив екс-глава Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Обозреватель».

« Можна провести не «четвірку», а «сімку» плюс Путін, Порошенко. І дуже чітко відпрацювати механізм реалізації. Задіяти не 300 чоловік з ОБСЄ, а велике представництво, кілька тисяч людей, які працюють по всьому периметру. За участю перших посадових осіб ВСУ, начальника Генштабу та міністра оборони, РФ, тих же Плотницького, Захарченко, глави ОБСЄ, представників, наприклад, «сімки», – говорить Маламуж.

Маломуж додає, аби припинення вогню стало реальним, потрібно залучати експертів, які будуть знаходитись безпосередньо на місці бойових дій. «Працюють вони в режимі онлайн, цілодобово. І забезпечують виконання припинення вогню. Де хто вистрілив (а там може хто завгодно вистрілити) - відразу з'ясовувати», – зазначає Маломуж.

Він також додає, що так само потрібна «повна ідентифікація гаубиць, ракет, «Градів», «Смерчі» і тому подібного: де воно знаходиться і куди воно відводиться».

«Необхідно домовлятися про застосування радіотехнічного контролю, безпілотників, космічного контролю - це теж додаткові способи для здійснення об'єктивного контролю», – розповідає силовик.

За словами Маломужа, такий механізм буде ефективнішим, аніж миротворці. «Миротворці тільки створять умови для більшої автономізації цих територій. Ніколи жоден проект з миротворцями не завершився успішно з точки зору цілісності країни. Ні в Придністров'ї, ні в Абхазії, ні в Південній Осетії, ні в Югославії - ніде», - додав Маломуж.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: