Тягнибок знає, як позбавити Росію права вето в Радбезі ООН

Читать на русском

Лідер партії ВО «Свобода» Олег Тягнибок вважає, що позбавити Росію права вето в ООН можливо лише визнавши РФ стороною конфлікту на Донбасі і країною-агресором у війні проти України.

Про це він написав у блозі на «Українській правді», інформує «Слово і Діло».

«Росія заперечує свою військову присутність на Донбасі. Але навіть вона не зможе заперечити своєї військової присутності в окупованому Криму, який вся світова спільнота визнає українською територією», – підкреслив політик.

За словами Тягнибока, МЗС України має негайно направити в Раду Безпеки ООН подання на визнання Росії стороною конфлікту в Криму і на Донбасі, а також країною-агресором проти України, що, на думку «Свободи», автоматично позбавить Москву можливості блокувати резолюції Ради безпеки ООН по ситуації в Україні.

Для довідки Тягнибок нагадав, що на сьогоднішній день п'ять країн – Китай, Франція, СРСР (правонаступником якого 1991 року стала Росія), Великобританія і США – мають спеціальний статус постійних членів Ради Безпеки ООН, а також спеціальне право голосування, відоме як «право вето», яке вони отримали завдяки їхній ключовій ролі у створенні Організації Об'єднаних Націй.

Він також додав, що згідно зі Статутом ООН, рішення Ради Безпеки з питань процедури вважаються ухваленими, коли за них подано голоси дев'яти членів Ради, включаючи голоси, котрі збігаються з ними, всіх постійних членів Ради. До того ж сторона, що бере участь у суперечці, повинна утриматися від голосування під час ухвалення рішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: