Нардеп Левус: Україна погодилась на «югославський сценарій»

Читать на русском

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус пояснив, що РНБО своїм рішенням про звернення до ООН щодо введення миротворчого контингенту прирікає Україну на повторення «югославського сценарію».

Про це нардеп розповів в інтерв'ю «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

В цілому депутат позитивно оцінив дії Президента та Ради нацбезпеки і оборони в питанні визначення оборонної стратегії, адже обраний шлях дозволяє де-юре зберегти територіальну цілісність і запобігти широкомасштабному конфлікту.

«Я розумію зараз, що вище військово-політичне керівництво держави вживає всіх заходів від того, щоб з одного боку зберегти територіальну цілісність, а з іншого – не розпочати повномасштабного конфлікту, вірніше вжити всіх заходів, щоб цей конфлікт не став широкомасштабним», – заявив Левус.

Однак, з іншого боку, депутат погоджується з думкою багатьох експертів про те, що таке рішення приведе до замороження конфлікту і про швидке вирішення проблеми Донбасу тепер вже точно можна забути. Більше того, введення миротворців іще зовсім не є гарантією миру, вважає член фракції «Народний Фронт».

«Практично повторюється калька так званого «югославського сценарію», коли спочатку підписували безліч перемир’їв, а пізніше були введені миротворчі війська і ми знаємо, що не завжди вони були ефективними, а конфлікт може тліти тоді довгі роки», – зазначив парламентар.

У той же час, політолог Тарас Березовець переконаний, що для миру в Україні потрібна не місія ООН, а поліцейська місія ЄС, оскільки повноцінному розгортанню миротворчого контингенту Організації Об'єднаних Націй заважатиме Росія, яка має в Радбезі організації право вето.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: