Омбудсмен: жителям Дебальцевого відмовлено у статусі внутрішньо переміщених

Читать на русском

Представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук'яненко вважає, що Україна не впоралась із евакуацією та належним забезпеченням переміщених осіб із зони проведення антитерористичної операції.

Про це з посиланням на «ВВС Україна» повідомляє «Слово і Діло».

Так, незважаючи на те, що питання про вивезення із зони бойових дій передусім мешканців інтернатів, а також інших цивільних піднімалося ще в червні 2014 року, воно досі залишається невирішеним.

«Більшість цих людей так і залишилася там, хоча питання про вивезення ставилося ще у червні», – констатувала Лук'яненко.

Втім, проблеми є не лише з певними групами осіб, а й навіть із цілими містами. До прикладу, Дебальцеве й Попасна, довкола яких останніми тижнями точаться найбільш запеклі бої, досі не входять до переліку населених пунктів, жителі яких підпадають під визначення «внутрішньо переміщені особи».

«Люди не можуть отримати відповідний захист від держави. Їм відмовляють у наданні довідки для реєстрації як внутрішньо переміщеної особи», – скаржиться Лук'яненко.

За словами омбудсмена, Україна має створити єдиний координаційний орган, що опікувався би справами переселенців із окупованих та охоплених бойовими діями територій.

Додамо, що ситуацію з оточенням українських військових у Дебальцевому в соціальних мережах уже прозвали «дбайливо підставленою окупантам щокою».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: