Росія знищила 20% українського економічного потенціалу

Читать на русском

В результаті російської агресії проти України та військових дій на території Донбасу, Україна втратила 20% економічного потенціалу.

Такі дані наводяться у звіті уряду про втрати і збитки України від російської агресії, названому «Чорна книга Кремля», повідомляє радник прем'єр-міністра України Данило Лубківський, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Газету по-українськи».

За його словами, бойовики знищили 1,4 тис. об'єктів залізничної інфраструктури, 1,5 тис. км автомобільних доріг та понад 9 тис. житлових будинків.

Загальна сума руйнувань житлово-комунальної та соціальної інфраструктури сягає понад 1,25 млрд грн.

Через втрату кримських підприємств сума збитків склала понад 1,18 трлн грн. Промислове виробництво скоротилося майже на 11%. Видобуток вугілля в Україні упав на 35% (115 із 150 шахт знаходяться на окупованих територіях).

Через бойові дії не працюють 7 металургійних гігантів та 8 підприємств машинобудівної галузі, втрати якої, за попередніми даними, у 2014 році сягнули близько 10 млрд грн.

Що стосується аграрного сектору, то через анексію Криму аграрний сектор України вже втратив 16 млрд грн, через війну на Донбасі – близько 520 млн грн у Донецькій і понад 1,17 млрд грн у Луганській області. А також, за підрахунками, не отримуватиме щорічно близько 3% ВВП сільського господарства.

Крім того, як повідомляє уряд, Україна витрачає близько 100 млн грн на проведення АТО задля захисту від російських сил щоденно.

«В цілому, війна, розгорнута Путіним проти України, на сьогодні знищила майже 20% нашого нинішнього економічного потенціалу, включно з орієнтовними доходами і валютними надходженнями», – зазначив Лубківський, пояснюючи, що до бюджету не надійшло близько 23 млрд грн через окупацію Донбасу і Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: