Саміт обіцянок: скільки заяв по Вільнюсу провалено владою

Читать на русском

Мінімум 10 представників влади давали обіцянку підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, який розпочався у четвер, 28 листопада.

Так, Президент Віктор Янукович, прем'єр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Рибак, віце-прем'єр Юрій Бойко, міністр закордонних справ Леонід Кожара запевняли, що даний документ буде підписаний в листопаді 2013 року.

Обіцянку щодо підписання угоди про асоціацію в 2013 році також давали представники більшості у ВРУ, народні депутати від Партії регіонів Володимир Олійник, Ганна Герман, Володимир Макеєнко, Анатолій Кінах, і керівник Головного управління з питань міжнародних відносин АП Андрій Гончарук.

Крім того, була провалена низка обіцянок влади щодо виконання умов, висунутих Євросоюзом для успішного підписання угоди. Зокрема, виконати всі вимоги ЄС і вирішити всі проблемні питання до Вільнюського саміту обіцяли прем'єр Микола Азаров, спікер Володимир Рибак, міністр закордонних справ Леонід Кожара і голова РНБО Андрій Клюєв.

Водночас, станом на сьогодні так і не проголосовані три закони, яких вимагає ЄС - про прокуратуру, про внесення змін до виборчого законодавства і про лікування ув'язнених за кордоном, хоча Рибак і гарантував їх прийняття до Вільнюського саміту.

Також влада не вирішила ні в якому форматі питання екс-міністра Юлії Тимошенко, хоча голова парламенту Володимир Рибак запевняв, що законодавче вирішення цього питання буде знайдено до кінця жовтня, а Президент Віктор Янукович обіцяв підписати відповідний закон, якщо він буде прийнятий.

Як відомо, сьогодні у Вільнюсі почався саміт країн «Східного партнерства», який триватиме до 29 листопада. Участь у цьому міжнародному форумі візьмуть 34 держави.

«Східне партнерство» є одним з проектів Євросоюзу, який спрямований на розвиток інтеграційних зв'язків ЄС з колишніми країнами СРСР - Україною, Білорусією, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією та Грузією.

Нагадаємо, що лідер опозиційної фракції УДАР Віталій Кличко пообіцяв - угода про асоціацію не дивлячись ні на що буде підписана, а до того моменту мітинги в Україні не припиняться.

«Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: