Савченко розповіла, за яких умов припинить голодування

Читать на русском

Савченко готова припинити голодування, якщо її відпустять до українського посольства.

Про це повідомив главу президентської ради з прав людини Михайло Федотов, пише «Слово і Діло», спираючись на інформацію «Української правди».

«Вона сподівається, що їй змінять запобіжний захід, і вона зможе, наприклад, перебувати під домашнім арештом на території українського посольства в Москві. У такому випадку вона припинить голодування», – заявив він.

У той же час російська сторона заявляє, що Савченко не може бути звільнена з-під варти, оскільки слідство нібито має докази її вини. «Усілякі чутки, поширювані з приводу якогось майбутнього звільнення обвинуваченої Савченко, не мають під собою жодних підстав», – заявив представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

Українська льотчиця не є полоненою, сказав прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, тож вона не підлягає домовленості підписаній у Мінську, щодо обміну полонених у форматі «всіх на всіх».

«Вона не незаконно утримувана особа, вона не полонена, вона не заручниця. Щодо неї у суворій відповідності з чинним законодавством виконуються слідчі дії», – сказав він.

В свою чергу адвокати української льотчиці, народного депутата Надії Савченко подали скаргу на рішення Басманного суду Москви про продовження її арешту до 13 травня. «Скарга подана в Мосміськсуд, адвокати сподіваються, що Мосміськсуд проведе засідання з розгляду апеляції до кінця лютого», – заявив адвокат Савченко Ілля Новіков.

Новіков також зазначив, що сьогодні до медсанчастини «Матроської тиші», де утримують Савченко, приходили уповноважений з прав людини в Росії Елла Памфілова, а також глава президентської Ради з прав людини Михайло Федотов, член РПЛ доктор Єлизавета Глінка, а також представники громадських спостережних комісій.

«Йдуть натяки про те, щоб не переживали, щоб не смикались, мовляв, все буде добре. Судячи з усього, заради того, щоб зберегти обличчя Слідчому комітету, зараз готують в прискореному порядку суд, щоб винести обвинувальний вирок, а далі якось це питання вирішити», – повідомив Новіков. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: