Поки в Конгресі думають про поставки зброї, Керрі зондує ґрунт в Україні

Читать на русском

У Конгресі США розробляють законопроект про постачання Україні «оборонної нелетальної допомоги».

Про це пише «Голос Америки», передає «Слово і Діло», з посиланням на «РБК».

Як пише видання, голова комітету республіканець Мак Торнберрі і ведучий демократ у комітеті Адам Сміт «просунулися далеко вперед в обговоренні» законопроекту про надання такої допомоги, повідомив один зі співробітників апарату Конгресу.

В свою чергу, політичний аналітик Павло Нусс переконаний, що держсекретар США Джон Керрі до України приїжджав саме обговорити питання американського озброєння, чим і спровокував екстренний візит Меркель та Олланда.

«Тепер уже можна говорити, що метою приїзду Керрі в Київ був не загальний брифінг з Яценюком, а контакт з головнокомандувачем і Президентом Порошенком, під час якого, за моїми припущеннями, готувалося ретельне та всебічне обговорення питання про гарантії і безпеки американського озброєння, запланованого до передачі під контроль ВСУ. Але Меркель і Олланд своїм екстреним візитом до Києва під час зустрічі Порошенка і Керрі домоглися відтермінування передачі зброї, взявши відповідальність налагодити інклюзивні переговори з Путіним. Не факт, що вони провалені», – вважає аналітик.

Павло Нусс також додає, що питання постачання зброї Україні може вирішитися в наступні кілька днів, але Меркель намагається відтермінувати цей процес, умовляючи і США, і Путіна на переговори.

«Меркель дала зрозуміти своєму екс-союзнику Путіну, що у нього, власне, і вибору немає, окрім як прийняти за основу мирний план Порошенка та імплементацію Мінської угоди і протоколу. В іншому випадку, попередила канцлер, Німеччина не буде перешкоджати поставкам високоточної і летальної зброї з США в Україну», – пише Нусс.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: