Реформи медицини: не хочете страхуватися – платіть «гонорари»

Читать на русском

З наступного року лікарі державних медичних установ офіційно почнуть отримувати гонорари за свої послуги.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Обозреватель».

Так, за словами міністра, тепер у лікарнях буде мінімальний безкоштовний набір послуг, решта – платно. Тож тим громадянам, що не застрахувалися, доведеться платити зі своєї кишені.

«Все це буде так само, як у приватних клініках, коли є каса, а в ній – перелік послуг, фахівців і ціни», – так прокоментував нововедення Квіташвілі член координаційної ради Стратегічної дорадчої групи з реформування системи охорони здоров'я Дмитро Шерембей.

Чи буде ціна на послуги однаковою в усіх регіонах, поки неясно, додає Шерембей. Щодо розподілу коштів, то частина грошей піде лікарям за роботу, а частина – на рахунок клініки. Також планується змінити юридичний статус лікарів та лікарень. «Ми хочемо, щоб вони були госпрозрахунковими і самі розпоряджалися грошима», – пояснює Шерембей.

Читайте також: Квіташвілі не збирається нав'язувати українцям медичне страхування

Безкоштовною медицина залишиться для швидкої допомоги, хворих на туберкульоз та ВІЛ, вагітних жінок, дітей, студентів, пенсіонерів і незаможних. Також до безкоштовного базового набору входитиме проживання в багатомісній палаті, вітчизняні ліки, лікарі, які перебувають на зміні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: