Німецький експерт: довести присутність військ РФ на Донбасі вкрай непросто

Читать на русском

Керівник Центру досліджень ОБСЄ та науковий працівник Інституту з вивчення миру при університеті Гамбургу Вольфганг Цельнер вважає, що в умовах гібридної війни довести присутність російських військ на Донбасі проблематично через те, що там насправді немає незалежних спостерігачів.

Про це він розповів в інтерв'ю німецькому виданню Deutsche Welle, передає «Слово і Діло».

Ключовою проблемою ідентифікації російських військових на українському Донбасі є відсутність там незалежних і справді неупереджених спостерігачів. Намагаючись дистанціюватись від критики ОБСЄ, Цельнер відзначив, що ця організація не може дати 100-відсоткового свідчення присутності росіян на сході України, бо її місія там є «виключно мирною».

Більш точними даними, на думку Цельтнера, володіють розвідслужби провідних країн світу, однак вони не зацікавлені в оприлюдненні цієї інформації.

Свідчення журналістів, що працюють у зоні конфлікту, також не можуть сприйматися як об'єктивні, оскільки всі вони в тій чи іншій мірі підтримують одну з конфліктуючих сторін, переконаний Цельнер.

Читайте також: Росія примушує Україну до варіанту Придністров'я. Погляд

При цьому, експерт не має сумнівів щодо того, що сепаратисти на сході України все-таки отримують допомогу з Росії: важко заперечувати факт, що без російської підтримки таке тривале продовження війни було б неможливе.

Нагадаємо, днями «Слово і Діло» на основі відкритих даних схематично зобразило пристуність військ та техніки РФ на території України та в прикордонній зоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: